torsdag den 18. februar 2016

Et frisk filosofisk pust


Forhåbentlig...

Filosofien har traditionelt spillet en væsentlig rolle i den offentlige debat. Det er oplagt hvorfor: filosofien er (blandt andet) en systematisk, kritisk refleksion over nogle af de mest grundlæggende spørgsmål vi som mennesker og samfund kan stille os selv: hvad er det gode liv? Hvordan ser et retfærdigt samfund ud? Hvilke hensyn skylder vi hinanden? Hvor går grænserne for hvad vi kan og ikke kan tillade os at gøre?

Som filosof er det imidlertid påfaldende, at filosofien og filosofferne glimrer ved deres fravær i den danske offentlige debat (med enkelte lejlighedsvise undtagelser). Det er synd, blandt andet fordi debatten mange steder er præget af følelsesladede holdninger, ubegrundede påstande, og logiske fejlslutninger - alle den type problemer som filosoffer er trænede i at diagnosticere og undgå. Man kunne fromt håbe at et større islæt af seriøs filosofi kunne kvalificere og løfte debatten, til gavn for alle deltagere uanset forskelle i synspunkter og værdier.

Oven i købet føres mange diskussioner i komplet uvidenhed om de indsigter som især det 20. århundredes filosofi har gjort. Det er sjældent at den offentlige debat fyldes af lægmænd som diskuterer rummet og tidens relativistiske forvrængning uden den mindste indsigt i fysik, eller sammenfaldet mellem grammatiske former på saxisk og frankisk uden kendskab til lingvistik. Men spørgsmål om f.eks. velfærd, retfærdighed og etik diskuteres jævnligt uden at de involverede er klar over, at der findes omfattende og avancerede teoretiske diskussioner, som uden videre kan diskvalificere visse synspunkter og påstande, og visse at mange andre er forsimplede, misforståede, eller ufuldstændige.

Man skulle tro at løsningen var lige til: filosofien har en masse at byde på, om emner som er helt indlysende vigtige og relevante, så det er jo bare at formidle det. Erfaringsmæssigt er det imidlertid ikke så let. Aviser insisterer som oftest på at indlæg formuleres så kort at de ikke kan være hverken grundige eller præcise, og så provokerende at de ikke kan rumme nuancer eller usikkerhed. Det bedste indlæg i en avis er, sat på spidsen, ikke et afbalanceret og informativt som oplyser og afklarer, men et hurtigt læst og fyndigt, som ophidser til kommentarer og protester. Formidling i andre medier (radio og tv) er langt mere ressourcekrævende og endnu sværere at få adgang til.

Derfor denne blog. Målsætningen er at skrive tekster som er korte og enkle nok til at de kan læses af (næsten) hvem som helst, men som samtidig er fagligt seriøse og indsigtsfulde. Det er intentionen at de kan give ikke-filosoffer et indblik i den måde filosoffer arbejder med samfundsrelevante problemstillinger på, og de erkendelser som filosofien har gjort sig i den forbindelse. Det er kort sagt ideen at lave forskningsformidling af den bedste danske og internationale forskning i etik, politisk filosofi, moralpsykologi, værditeori og beslægtede discipliner, og at knytte det til analyse og diskussion af aktuelle problemstillinger.

Bloggen er på dansk fordi der allerede findes en lang række af fremragende engelsksprogede blogs om filosofi mere generelt, og etik mere snævert (jeg linker til et udpluk af de bedste), og fordi det er ambitionen at tage fat i problemstillinger som opstår i den danske debat, og som af den grund er særligt relevante for danskere og dansktalende.

Jeg ønsker alle rigtig god læselyst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar